Természetesen nekem is van... Hogy mit rejt? A blog ebbe enged bepillantást. És egy picit abba, hogy én mit teszek a gyermekeimébe...

2010. szeptember 6., hétfő

Patthelyzet

Megkezdődött a szülői értekezletek szeptemberi sorozata.
Ma Lillának és Dórinak volt, természetesen egyszerre. Évek óta nem tudom megoldani, hogy egyszerre két helyen legyek jelen. Pedig annyiszor próbáltam már - évi 2-3 szülői értekezlet, 1-2 osztálykirándulás, na meg farsang, karácsonyi ünnepség,  anyák napja, valamint az évnyitók és évzárók alkalmával - , hogy lassan akár sikerülhetne is. De nem megy.
Szóval megint választanom kellett. Ma Dóri nyert: hozzá mentem, merthogy a Lilla tanítónénijeivel legalább hetente egyszer találkozom, így meg tudom kérdezni a fontos dolgokat. A Dóri osztályfőnökét viszont szülőiken látom, így ha ezt most kihagyom, februárig várhatok a következő alkalomra.
Na meg kicsit az is benne volt a döntésemben, hogy a Dóri szülőije általában rövid, maximum egy órás. Lilláéknál sokszor két órán át is értekezünk.

Nem is lenne ezzel semmi baj, ha valami értelme lenne a dolognak. De általában nincs.
Ma például megtudtuk, milyen változások történtek a tanári karban (jelzem, ezt már múlt szerda óta pontosan tudjuk, merthogy a legelső tanítási napon beírták az ellenőrzőbe az egyes tantárgyak tanárainak nevét), aztán felírtuk az osztálykirándulások, az első féléves fogadó órák, illetve az őszi és téli szünet időpontját. Nagy újdonságot ez sem jelentett, merthogy az első osztályfőnöki órán ezt is beírták már az üzenő füzetbe. Nem baj, felírtuk újra, jobb kétszer, mint egyszer sem. Ezzel el is telt negyed óra.

A következő öt percben az osztályfőnök elmondta, hogy a tavaly év végén az eső miatt elmaradt osztálykirándulást, amit a gyerekek már nagyon várnak, mikor pótolják be, és hogy a kirándulás összege  (barlanglátogatási belépő, kalandpark belépő + buszköltség) kb. 3.500 Ft lesz.  Szerintem jutányos ár, azt csodálom, hogy ennyiből kihozták.
Megfelel ez így? Meg. Mindenki tudomásul vette, és bőszen írta kis füzetkéjébe az összeget, meg a beadási határidőt, mikor hátul megszólalt egy anyuka (nevezzük Ferike anyukájának):
- Nekünk ez sok.
Két másodperces feszült csendet követően anyuka folytatta: Nem tudjuk kifizetni. Tudom, hogy ez másnak nem összeg, de mi sokan vagyunk, öt gyerekünk van.
Osztályfőnök: - Rendben. Kedves szülők, gondolkodjunk együtt, hogy mit tudunk tenni, hogy oldjuk meg a helyzetet.Én arra gondoltam, hogy akkor hagyjuk ki a kalandparkot, a barlangi belépő csak 40 Ft/fő...
- Másik anyuka: - A gyerekek június óta a kalandparkra készülnek, beígértük nekik, megtehetjük azt, hogy most lefújjuk az egészet?
- Egy apuka: - Nem kellene lefújni, én a magam részéről azt mondom, dobjuk össze a Ferike 3500 Ft-ját, és menjenek a gyerekek a kalandparkba.
- Harmadik anyuka: - Nekem ikreim vannak, és az a 3500 Ft nekem helyből 7000 Ft, én nem tudom vállalni a Ferike kirándulásának költségeit is.
- Negyedik anyuka, kiabálva: nekem is van még két iskolás gyerekem...
- Ferike anyukája: Nem, ez így nem lesz jó, menjen csak az osztály kirándulni, Ferike itthon marad, majd én ezt megbeszélem vele.
- Osztályfőnök: - Nem, ezt így nem szeretném. Vagy mindannyian megyünk, vagy senki nem megy.

Hosszas eszmecsere kezdődött, melyben felváltva, vagy leginkább egymás mellett, egymást túlkiabálva egyeztette az összegyűlt szülősereg az eltartott gyerekeinek számát, a tanévkezdés költségeit, illetve a szükségesnek vélt nevelési elvek foganatosításának aktuális idejét és fogásait. Na meg azt, hogy jogunk van-e 21 gyerek hónapok óta ígérgetett és várt kirándulását lefújni azért, mert egy gyerek szülei nem tudnak fizetni, illetve hogy erkölcsileg mennyire lenne helyes Ferikét itthon hagyni. Hogy Ferike tehet-e arról, hogy a szülei nem tudják az osztálykirándulást finanszírozni, és hogy az osztálykirándulás  vajon nem pont attól osztálykirándulás-e, hogy azon az egész osztály ott van...
Így telt el a fennmaradó negyven perc. Nehéz beszélgetés volt.

(Egyébként Ferike végül kirándul. A ma frissen befizetett osztálypénzből megfinanszírozza az osztály. Ők meg majd az idei osztálypénz mellé havonta törlesztik a kirándulás árát is, meg a tavalyi elmaradást is. Talán.)

Szerdán újra szülőire megyek, a változatosság kedvéért a Vincéére. Aztán lesz még jövő héten táncos szülői is, csak hogy ne unatkozzak.

Nincsenek megjegyzések: